Monday, November 2, 2009

Get to know my self better :)

i did this quiz at this website. u guys should try it ;)

Your view on yourself:

You are down-to-earth and people like you because you are so straightforward. You are an efficient problem solver because you will listen to both sides of an argument before making a decision that usually appeals to both parties.

The type of girlfriend/boyfriend you are looking for:

You are a true romantic. When you are in love, you will do anything and everything to keep your love true.

Your readiness to commit to a relationship:

You are ready to commit as soon as you meet the right person. And you believe you will pretty much know as soon as you might that person.

The seriousness of your love:

You are very serious about relationships and aren't interested in wasting time with people you don't really like. If you meet the right person, you will fall deeply and beautifully in love.

Your views on education

Education is very important in life. You want to study hard and learn as much as you can.

The right job for you:

You're a practical person and will choose a secure job with a steady income. Knowing what you like to do is important. Find a regular job doing just that and you'll be set for life.

How do you view success:

You are afraid of failure and scared to have a go at the career you would like to have in case you don't succeed. Don't give up when you haven't yet even started! Be courageous.

What are you most afraid of:

You are concerned about your image and the way others see you. This means that you try very hard to be accepted by other people. It's time for you to believe in who you are, not what you wear.

Who is your true self:

You are mature, reasonable, honest and give good advice. People ask for your comments on all sorts of different issues. Sometimes you might find yourself in a dilemma when trapped with a problem, which your heart rather than your head needs to solve.

Friday, October 30, 2009

day 3

fuhh post jaga. ob tadi mlm 3. lumayanlah. tp siap kerjakan operan dekat pukul 11 mlm. 11.30 br makan. heran jugak. apa yang aku buat eh sebenarnya mlm tadi. ob semua datang after 12. so satu malam lah tak tidur... ishhh
ok masa untuk tidur sampai pagi

Thursday, October 29, 2009

day 2

hari ni jaga.. pagi2 lagi dah ngantuk

Monday, October 26, 2009

day 1

welcome to IPD!!

hmmm

lama sungguh tak update
lotz of things happened lately
last nite on call last ENT
esok dah start new journey in MEDICINE
total 12 ko ass selama 3 bulan
semoga tuhan permudahkan jalan kami..

Friday, July 3, 2009

congrates doctors!! gonna miss u all !!

tadi majlis perpisahan batch 2003.. buat kat anyer atas inisiatif malaysian batch 2003 yang baru jer bergelar dokter.. majlis simple tapi sangat meriah.. lepas ni maybe tak jumpa dah.. especially yg duduk jauh2..



7 org malaysian yg baru grad. yg selebihnya tu indonesian



batch 2003 +2004



santai2 posing depan anyer













makan time!!

to kakak2 dan abang2 yg dah bergelar dokter
selamat berjuang di medan baru
doakan kami sukses kat sini k.. :>

Thursday, July 2, 2009

tuhan tolong..

ku rasa getaran cinta
di setiap tatapan matanya
andai ku coba tuk berpaling
akankah sanggup ku hadapi kenyataan ini

oh tuhan tolonglah aku
jangan lah kau biarkan diriku
jatuh cinta kepadanya


sebab andai itu terjadi
akan ada hati yang terluka
tuhan tolong diriku


walaupun terasa indah
andaikan ku dapat juga dirinya
namun ku harus tetap bertahan
menjaga cinta yang tlah lebih dulu ku jalani



sebab andai itu terjadi
akan ada hati yang terluka
tuhan tolong diriku



tuhan tolong diriku

sebab andai itu terjadi
akan ada hati yang terluka
tuhan tolong diriku

~~kenapa aku terasa bila dengar lagu ni yer??
back off k..


Thursday, June 25, 2009

~manis dikenang tapi tidak untuk diulang~

hari ni masa tengah duk sibuk prepare presentation kaspan blow out fracture kat poli retina
tiba2 dpt sms dari che nad
" laling, obgyn u B+ "
dua tiga kali aku ulang baca sms tu
ish tak percaya sungguh
serius aku ingat aku fail
then bersama2 soulmateku menapak ke tkp
jumpa ibu ninik
wahhhhh rasa nak melompat seketika
hahaha tak sia2 2 bulan kat situ =)
ternyata obgyn ~~~manis dikenang, tapi tidak untuk diulang~~
thank god!!
senyum lebar aku sepanjang hari
lalalala

Tuesday, June 23, 2009

Monday, June 8, 2009

welcome ophtalmology!!

masa untuk santai??
ternyata tak..
sekarang lab mata ni banyak giler tugas..
dan aku terpaksa jadi rajin
lebih rajin dari time kat lab2 besar lain...
uwaaaaaaaaaa

Sunday, June 7, 2009

~IKA's~ a moment to remember..

tamat 2 bulan kat sini...
berakhir penyiksaan kat sini..
takde lagi bagging2--> pengalaman yg takkan dapat rasa kat malaysia
tak de lagi jaga ding dong ding..
kaspen? boleh tahan
refresing? mungkin ok
bedside? haha ni betul2 tak tau
semua ikut nasib
ada rezeki..
flying colours..
siapa kata IKA tu lebih enak dari OBGYN?
AHAKZZ
ikut penilaian subjektif masing2 lah kan..

Thursday, April 30, 2009

gerammmmm

malas la nak fikir
buat sakit hati jer
just go with the flow k
ada rezeki ada lah
kalau tak just let go je la
tak yah susah2 dah k
tak berbaloi
rasa macam dipergunakan je
tak kan sampai bila2 nak macam ni
tak de perubahan langsung
tak de peningkatan langsung
jadi untuk apa semua tu
makin buruk ada lah

Saturday, February 21, 2009

welcome to obgyn!!

dah seminggu lalui obgyn
sebenarnya nak update dari hari 1st lagi
tapi letih yang amat
tak sempat nak menulis pun
well sbb 1st dah dapat stase poli
so hectic dia tak terasa lagi
cuma masa jaga kaber 1st time hari tu
ada la bbrp ppds yang dah bagi 1st bad impression
tak perlu dinyatakan kat sini
sebab kebanyakkan yang lalui obgyn akan tahu sendiri :P
sebelum ni bila aku dengar cerita aku tak rasa apa2
coz i'm not easily judge people macam tu jer
tapi bila dah kena rasa sendiri la
yang pasti, aku tak sabar2 nak habiskan obgyn
kalau boleh biar denga tenang
tak meriah pun tak pe
asal tak menyesakkan
sabar..............

Thursday, February 12, 2009

after 40 days =)

akhirnya, selesai 40 hari panum
perasaan? gembira? haha tak jugak
sbb lepas ni ada yang lebih mencabar sedang menanti
tadi exam OSCE, hehe feel lucky sangat2
tak sia-sia tidur semalam

sebenarnya aku letih
mentally exhousted
tapi kena bersiap2 jugak untuk cabaran yang akan datang ni
tak pe lalui seadanya dengan tenang
semoga semuanya berjalan lancar

Sunday, February 8, 2009

homesick

suasana hati tak berapa baik lah hari ni
dah call rumah cakap ngan semua org
tapi still rasa tak tenang
ni namanya stress tanpa sedar ni hahaha
hopefully won't effect my health condition
dah nak co-ass ni
kena fit mantap fizikal mental

heh aku homesick je kot...

Monday, February 2, 2009

sweet + sour

people do sucks all the time! at the end of the day, siapa yang sedar dan kembali ke pangkal jalan sahaja yang akan selamat. jangan kau sangka yang terselamat sekarang takkan tergelincir akan datang..begitu jua sebaliknya.. kembali la ke pangkal jln.

relationship based on
lie,
hate,
unfaithful,
'kesian',
will never gonna work out..
never gonna last forever..

a relationship needs:
1) love
2) faith
3) honesty
4) trust
5) loyalty
6) patient
7) future..

and try hard, then serah(tawakkal) pada Tuhan..

happy besday MOMMY!!

hari ni besday ibu yg ke 49..
pagi2 dah call n wish..
rindulah..

Sunday, February 1, 2009

Wednesday, January 28, 2009

panum obgyn

hari ni panum obgyn
pergi dengan rasa agak malas2
almaklum l a cuti lama siap cuti tambahan lagi sbb semalam SBY dtg unibraw
confident dr sutrisno yg masuk
tiba2 dr tatit yg muncul
seram sejuk dibuatnya
seperti biasa, sinis....

then practise ngan dr vet (vera)
tak sangka dia boleh mengajar dan bercakap
banyak pulak tu
sbb masa clark ship last time nak tengok dia senyum pun susah
then belajar pasang IUD
mula2 nak terus ujian check list
haha aku dah kecut dah
spekulum pun aku tak tau rupa
sonde pun tak tau apa
dr vet ingat dr tatit dah ajar semua
last2 ujian dia buat esok
lega....

Sunday, January 25, 2009

i love weeekend!!!

best2
boleh goyang kaki jer kat rumah
dah la hujan je boleh dikatakan sepanjang hari
hari ni kena mandi air tadah sebab paip pecah (nasib baik naimi yang buat :P)
then sbb kat dapur susah nak masak, tengah hari lunch kat luar
gi MOG, makan kat tempat biasa SOLARIA..
teringin nak makan pizza sebenarnya
tapi BOIKOT!! at least sampai bln 3 nanti


ni beli tadi. kasut getah ala2 CROCS. Rp 40000. nanti nak pakai time jaga. kalau dak kena pakai selipar jepun.


nasi bistik ayam. ayam tu dia salut tepung. not bad la. selalu kalau gi SOLARIA ni makan bee hoon atau kue tiaw. tapi rasa macam nak makan nasi pulak hari ni


then pegi giant, macam biasa beli barang rumah stok untuk seminggu.
esok cuti lagi sempena raya cina. cuti tambahan sehari je. kalau kat m'sia biasanya cuti perayaan seminggu.


Saturday, January 24, 2009

hp ku sayang

lately 2-3 hari ni N73 aku buat hal pulak
bila ada sms nak masuk atau aku send sms atau aku nak operate phone tetiba ada mssg keluar
"memory is full please delete some data"
pernah jugak jadi macam ni sebelum ni.
tapi selalu aku switch off then on kan balik dah ok
ni tak leh pulak.
hangin betul
last2 aku browse kat forum CARI apa nak buat
kredit to otai2 board HP
then aku restore jer default setting..
haha sib baik dah backup dulu
kalau dak abes semua hilang
ni pun dah backup ada 2-3 yg lesap
ni rasa mcm nak update firmware
tp kondisi connection yg macam siput ni
haih~~ abaikan je la
paling nanti hantar kedai sajer

Thursday, January 22, 2009

plain day

penat la hari ni

lesu badan

tak tau la knp

sbb dah lama tak work out kot

malasnyer~~~

tak sabar nk tunggu cuti hujung minggu

Wednesday, January 21, 2009

cerita sekeping kartu




ni nama dia KITTAS ( Kartu Izin Tinggal Terbatas )
tiap tahun kitaorng kat sini kena renew benda yg sekeping ni
nak renew benda ni jer macam2 masalah ada
heran kan org kalau belajar kat oversea dpt student visa
kat sini tak de

tadi gi ambil kat imigrasi petang lepas panum mata
sebenarnya dah lama siap
tapi tak de masa nak gi ambil
balik pun dah petang, kantor imigrasi pun dah tutup

once bila benda ni siap
semua org rasa lega
tak yah susah2 nak gi imigrasi
tunggu tahun berikutnya pulak untuk sesakkan kepala fikir hal imigrasi :D

^^ new number ^^




tadi titip kat shamim beli no baru



AXIS. ni ada link ngan MAXIS

so kalau sms maxis no kat mesia Rp80 sajer ( percaya atau tidak tak sampai 1 sen pun ).

yg buat aku euphoria tadi call someone kat malaysia cakap dlm 11 minit = Rp 3000++ sajer

wah wah wah melompat suka :D

tapi no lama still pakai as main no.

susah woo nak inform semua org dah tukar no baru

Monday, January 19, 2009

neuro oh neuro

hari ini hari isnin

pagi bangun mcm biasa then teringat tak abes baca neuro lagik

so marathon di pagi hari hehehe

tapi tak de instinct tak best pon pasal ujian hari ni

cuma kalau boleh nak la impress dr tu.

cerita pasal dr achdiat agoes ni..
last friday nyer panum aku punya la berdebar tunggu sape yg datang masuk kelas aku nk ajar panum.. si wawan dah bgtau dr agoes tp disbbkan tak pernah masuk ngajar kuliah so aku tak tau dia yg mana satu.. tunggu punya tunggu dr pukul 8 pagi nih.. tak nampak gak batang hidung dia.. si wawan dah ulang-alik banyak kali tanya mbak yg jaga panum tu bila dr tu nak sampai.. jawapan typical yg dia bagi, "OTW".. aku dah boring giler tunggu.. si denny da membebel kata ini ngalahin dr thomas ni ( dr thomas ni boleh dtg kul 10.30 then pukul 11.15 dia dah blah. tp at least dia ngajar la jugak sikit sebanyak). Tak campur dgn bebelan si rino yg duk nyanyi dlm kelas ntah lagu apa aku pun tak penah dengar. last2 sekat kul 11 mbak panum tu dtg kelas bg tau dr agoes datang lepas jumatan. siap suh masuk kul 12.30 lagik ( biasa kul 1 masuk ). aku ngan amni terus angkat beg gi cafe layan perut. then tgk jam dah kul 12.30 dah solat semua masuk kelas lambat sikit 12.45. hmm tunggu punya tunggu tak nampak gak kelibat orgnyer. kitaorg dah siap practise 1 modul yg dia bagi tu. tup2 pukul 1.30 dia dtg masuk2 say sorry coz cant make it on time.. lantak ler.. dia suh practise sendiri sajer tanpa ajar.. kitaorg pun berlakon la kunun2 rajin. yg bestnya dr ni suka sungguh ngan m'sian. tgh2 dia duk cakap2 kat depan ada jer dia duk tanya pasal m'sia. paling buat aku kagum masa absence dia duk sebut nama aku " aini ni bt che lah ya?" pronounciation dia betul beb!! mana ada org indon pernah sebut nama ayah aku ngan betul. pastu duk sibuk2 la tanya macam2. bz sungguh dr tu. byk sungguh call dia masuk masa dlm kelas tu. tgk jam pukul 2.30 tiba2 dia buat announcemet.. " ya, saya kira kalian bisa berlatih sama temannya sendiri. moga senin nanti sy yg nguji kalian". then pamit kitaorg, trus kluar.. pergghhhh dr ni mmg dia duk sejam je dlm tu... aku dh sengih suka dah.. pastu angkut beg balik umah.

pagi ni tunggu cam biasa kul 8.

tak muncul2 jugak penguji.

aku duk intai kelas sebelah awal2 lagi dr.masrurah rahayu dah dtg.

fuhh lega tak dpt dia. sbb dia strict sikit.

si rino tanya aku " aini , kamu udah ngafal seberkas ini?" (sambil tunjuk modul panum)

aku jawab " belum" ( mmg belum pun :D)

dia jawab lagi " wahh mujur kamu blum afal semua, kalau ga lulus aku punya teman"

cet ampes btul mamat neh. hahaha kalau aku jawab dah hafal semua mesti dia gelabah giler ( mmg aku dah hafal most word dlm modul tu- sajer tak nak nampak skema sgt).. haha takpe2 bagi chance..

aku cakap kat dia " loh kamu kok nanya aku. ga tanya ke ini, ini, ini" ( sambil tgn aku tunjuk ke wawan , denny ngan bagus yg duduk kat depan aku masa tu..)

dia sengih jer then cakap bdk2 tu mmg confirm la blum hafal tu malas nak tanya..

hmm aku agak dia saja tanya aku sbb aku m'sian. kalau aku dah hafal dia tak hafal semua malu la kan..

pastu pukul 9 lebih baru dr agoes masuk. then dia bagi mukaddimah sikit pasal ujian hari ni.

kemudian suruh kami isi jadual afasia yg ada dlm check list.

pastu dia cakap " ya, kita mulai sekarang no 1 dan no 2" ( ikut absence bagus no 1 n denny no 2 )

dia tengok kat diorang berdua. bdk 2 org tu blum abes isi jadual afasia tu lagik.. sajer jer lambat2.

tak disangka tiba2 dr tu cakap " ya, yg dua diatas belum siap, kita mulai dr yg dari bawah saja. amni sama aini".

uwargghhh hampeh btul2 la mmg dia suka giler kat m'sian n dia mmg nak tgk aku ngan amni yg perform..

aku dgn paksa rela gi depan (nasib baik tau jugak benda yg nak dibuat..

sampai pemeriksaan tanda meninggeal boleh plak dia cakap " baiklah yg lain berlatih di tempat sendiri sama pasangan masing2" (hampeh btul. mmg aku ngan amni je yg jadik demo role kan depan.. ish~~~)

aku trus pandang amni n dalam masa yg sama amni pandang aku. then aku tgk jam.. 5 minit lagi nak cukup sejam dia duduk dlm kelas tu. btul2 cukup sejam dia keluar. record la dokter sorang ni.. tak sabar2 aku nk mjumpa dia kat departement neuro nanti.. hehehe

note: hmm.. dia malas ke atau dia mmg ada hal?

Tuesday, January 13, 2009

hari yang panjang

hari ni exam muskuloskeletal dgn dr thomas erwin
yg kelakarnya undi then aku n amni kena masuk dulu
mati2 aku mintak kat groupmate aku nak tukar
sbb aku hafal sampai shoulder sajer
mujur la jugak pagi tu dah buat latihan sekali lalu
so sikit sebanyak short term memory lekat gak dalam kepala ni
aku n amni pun masuk ke ruang pemeriksaan
hehehe banyak rupanya ajaran sesat yg kitaorng duk praktek kan selama ni..
fuhhh 2 jam duk dalam tu tapi tak rugi pun sbb byk benda yg tak tahu jadi tahu

Saturday, January 10, 2009

~~diarrhea

hari ni dalam sejarah
1st time kena diarrhea + muntah2
b4 this tak pernah sampai muntah
paling kuat pun ulang alik gi toilet maximum time

lepas bangun dari tidur petang tadi terus rasa nak membuang
malam lagi la berapa kali lang alik gi toilet
sampai satu tahap tu rasa mual giler
bila dah muntah fuhhh lega yang amat!!
rupanya2 bukan aku sorang yg macam tu
housemate 3-4 org rasa benada yang sama
setelah diinvestigate ternyata sbb tahu goreng yg samim beli semalam
sbb yg makan tahu tu jer rasa cam tuh
nasib la badan..

baru je ingat malam ni nak study for next week panum
tak jadi la nampaknya..
layan tidur lagi best dari layan perut yg duk sakit ni
adehh..

Thursday, January 1, 2009

NYE!! Welcome 2009!!

pagi ni tak de mood langsung

ngantuk sajer

ni la bahana nak cuti (padahal baru jer masuk 2 hari)

nasib baik habis awal. pukul 12++ dah balik

balik2 Sp. A dah ada kat umah. tak tau dia mmg habis awal atau buat2 habis awal (jgn nakal sgt lizzy).

then tidur (mood tidur sgt baik sejak duk umah baru ni. maybe sbb suasana cam gua sejuk2 gitu tambah ngan hujan kat luar) ni dah start pandai tidur siang ni susah ni. letih badan.

malam mamam sambal telur ngan sayur kubis air.. simple tp sedap. jemu dah makan lalapan.

ni tgh layan tenet sambil layan pirates of carrebean trilogy (org lain gi sambut NYE kat luar). tak kuasa nak sesak2 laga bontot kat tgh2 org ramai. dgn bau hangit lagik.